CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Wednesday, October 13, 2010

masa terbang~

uiks
cepatnye
sedar2 da keje 4 bulan
mcm br je smalam g dftar kat htar
sedar2
da 4 bulan keje
dgn jayanye
td telah berjaya menghantar logbook pink
tanda tamatnye posting o&g
alhamdulillah
walaupun banyak komen2 negatif ttg hospital klang
tp selamat gak la mengharungi posting ong dgn selamat
sure rindu MO n specialist2
ble da last2 da maken geng ngn dorg
n membe2 keje yg best
o&g ni best tp kena tahan sket la kan
and kejonahan aku mmg x dpt dinafikan
huhu...oncall tu stakat tdo 2 jam da kira bersyukur
tdo 3 jam da luxury
kui2


so da penat2 keje buat ape lg kan
reward la diri g holiday
yeay
x saba nak g holiday esk
doakan selamat pergi n selamat balik
weee~

ps: malas gle nak packing~

Friday, September 17, 2010









selamat hari raya
maaf zahir batin~

raya kali ni da x le dapat duit raya instead i yg kena bg duet raya
kui2...baru paham perasaan bg duit raya
sbb saya suka dpt duit raya byk tyme kecik2
jadi smua yg dpt duit raya dr saya akan dpt duit kaler merah dan ke atas

raya kali ni da x le da nak konvoi raya ngn dak2 medic cam taun2 lepas
i missed makan2 kat na`s house sbb oncall
i missed nadrah`s announcement sbb oncall
i have 2 take leave today utk follow konvoi raya2an
i have 2 oncall dis sunday
i`ll hv 2 oncall next week so i`ll miss haidar and abg sham wedding reception
now i understand y people always said tyme student plg best

tp raya kali ni best gak
sbb da ade gaji sndiri
so bole belanja papa, mama n adik2 baju raya
so seronoks
bole bg papa mama n adik2 duit raya banyak2
bole belikan jug n set gelas raya utk mama
belikan kuih raya
dan macam2 lagi

happy raya people
hingga jumpa d raya depan~

Sunday, August 8, 2010

kekonvoan~




a proud holder of MD UKM

Dr Fairuz Alia Rafiai





family that i love so much!!!




besties kesayangan





life is treating me well
adapting my life as a house officer in hospital klang
got my first ever salary as a doctor
having my 10th on-call tomorrow

what`s next?
wedding????


nah maybe finding my mr right first
tetttt

Tuesday, June 1, 2010

perasaan yang dipermainkan~

saya mau smbung golek2 atas katil
sbb induksi ditangguhkan
personally sy sbnarnye x kesah pun ble induksi tu
tp sy geram
ble perasaan sy dipermainkan dan diperkotak-katikkan
dgn khabar2 angin ble induksi dan posting tu smua
sy geram dgn pejabat akademik yg x efisyen hantar borg kami lmbt ke kkm
sy geram dgn org kkm yg x efisyen men lepas tangan n sedap mulut je gtau ktorg nye induksi nye ble
penat n letih tau otak sy nak prepared
jantung sy yg laju2 lagi dup dap dup dap pk ble induksi n posting katne
sy x mau r dihantar jauh2 posting
kalu cmni r gayanye
mmg tercmpak tersasar dr pilihan r cmni
sy geram kat ngn mmc asak dorg x hantar sijil sy lg
susah btul nak kena p amek sndiri kat sana
pos je r
org da bg alamat tu
dush2


ps: misi 2 bulan sy officially telah gagal sepenuhnya. tp sy sudah semakin rajen memasak dan sy yakin ade bakat semulajadi d dapur..hahaha

Friday, May 21, 2010

Tuesday, April 27, 2010

mama



*ini entry sempena menjelangnya hari ibu..bakal akan ade lg entry tentang mama dan saya*

baru pas bergosip2 n update2 ngn mama ku
kelakar ok die
sy ble da jd mama nnt
sy nak jd mama yg cool cam mama sy tu
iye die cool n sporting
x caye tanya kawan2 sy
die ade password fb saya, die tau sy pegi mana, kuar ngn sape, blk pukul brape,
saya x perlu tipu die atau sorok dr die

tp mama sntiasa ingatkan sy supaya jaga diri dan maruah
die slalu pesan
alia jaga diri elok2...jangan nmpk cheap kat lelaki ok
jangan nnt ble da kawen smpai laki bole ckp cmni
"saya bukan nak sgt kat awk, awak tu yg tergila2kan sy dulu"

so mama alia pegang kata2 mama tu
harap2 bakal suami anak mama ni btul2 la sayang n tergila2kan anak mama ni
huhu
well jodoh kan, sape kita bole predict
doa saje yg paling penting~

ps: xde mood lg nak buat entry update mengenai cuti2 malaysia sy tu~

Friday, April 9, 2010

doa makan

smalam ym ngn kakak sedaraku
bebel2
gosip2
update2
komen2
tbe2 die ckp

"alia ni asek baca doa makan je...lupa la tu nak doa utk jodoh"

hahahaha
adoi
agaknya btul la tu kot kak fara
=)

Thursday, April 8, 2010

port dickson~

*** edited khas utk cik wanirani~






permulaan cuti2 malaysia...langkah akan diteruskan~

Monday, April 5, 2010

help~



tolong2
saya x le berhenti
terdampar melekat
tertengok blk series full house ni
adoi~

Wednesday, March 31, 2010

alhamdulillah

alhamdulillah ya Allah
kau berikan kejayaan kepada kami
kau berikanlah kepada rakan2 kami
yg kurang bernasib baik
kau berikanlah ketabahan kepada hati2 mereka
Aku bersyukur Ya Allah

31 Mac 2010

Ya Allah
harini
pada ptg ni
lebey kurang jam 3.30ptg di auditorium ppukm yg bersejarah
kami pelajar2 perubatan ukm
akan dipanggil sorang demi sorg
diumumkan keputusan
sama ada kami layak bergelar doktor atau tidak

Allah je yg tau macam mana nervousnya saya
ia lebeh nervous dr amek exam sy rasa
pg2 da bgn le tdo
rasa nak muntah
asek kuarr masuk toilet
nak terkencing la nak terberi la

lagi2 ble pg2 dpt msg dr uncle2 ku in advance kata congratz
ya Allah
berikanla kejayaan bersama untuk kami smua
apa pun ketentuanMu aku redha
berikan lah aku kekuatan dan ketenangan untuk menerima apa saja ketentuanMu

Monday, March 29, 2010

allergic

pg td sy berlari2 ke klinik ENT
kerana saya ade appointment utk allergy skin prick test
patutnya jam 9
tp sbb sy malas nak drve dr umah kul 12 br sy smpai klnk
seb bek dr kasim tu bek sudi nak uji kaji saya

ade 20 reagen yg di test pada saya
and selepas 15 minit
tadaaaa

whoaa
resultsnya menunjukkan yg saya allergic pada HABUK sama ade luar atau dalam rumah
COKLAT
dan IKAN TENGGIRI

wah apekah
coklat dan ikan tenggiri kedua2nya feveret saya
isk2
sedey2
pasni kena kurangkan makan dua2 tu
ish2...x perasan plak selama ni kalu makan coklat naik gatal ke ape
erm
xpela
prevention is always better than cure kan

tp coklat
mcm mana mau idup tnpa bahan2 berunsurkan coklat
saya suka makan coklat,aiskrim coklat, kek coklat,
ish2


ps: ehem2 results in 2 days time. dada sudah debar2

Sunday, March 28, 2010

class of 2010










banyak kisah suka duka
bersama 5 tahun
tq utk smua yg terlibat and hadir
minta maaf
apa2 terkurang terlebih
sorry

Thursday, March 25, 2010

mendung

tau tak
ati ni debar2 tunggu result exam
dlm masa yg sama akan ade satu dinner pre-graduation dinner
saya salah sorg committee
saya sbnarnya da x nak da jd committee
tp kesian la prof beria2 nak gak dis dinner happen

saya tau
smua org risau results x kuar lg
what if kalu results x elok
nak happy2 lebey2 dulu
what if x pass..what if...this...what if that...
ye saya paham
saya pun ade rasa tu
tp sy cuba gak suppress benda2 thought2 tu smua
sy rasa sedey sbb x ramai yg join dinner
kenapa every year susah btul nak kumpulkan 1 whole batch
dean never failed to join our dinner
sy rasa malu pada die

ade gak yg kata xde duit
saya paham
saya pun kesesakan
x dpt dah sy nak pujuk2 kalu mereka x de duit
mcm mana kan..kalu sy ade BANYAK DUIT sure saya SPONSOR or PINJAMKAN duit kat dorg
tp apakan daya
tp saya sedey gak kalau org2 yg x pegi ni pegi pujuk2 org2 len plak x yah pegi dinner
x bek kan....erm ntahla...

smua org da mula2 x de mood...
bila org x de mood
akan effect gak mood saya
saya nak pergi dinner ni
supaya ia jadi antara momment2 akhir sy ngn kawan2
pasni bila smua da jadi doktor
da posting tercampak jauh2
sure susah nak jumpa

tkpela
saya harap dinner sbtu ni akan berlangsung dengan meriah dan gembira
biar ia jadi antara kenangan yg saya akan ingat

cuaca kat luar mendung
hati saya pun macam mendung juga
ntah kenapa rasa x best...


:: kenangan dinner dolu2::




:: kenangan ngan housemate2 tersayang::

Tuesday, March 23, 2010

usaha.doa.tawakal~

alhamdulillah
exam is over
xpela
x nak risau2kan berlebihan my frens yg x exam lagi

dun worry kawan2
u guys will do fine
doa banyak2
sila praktis relaxation technique

but dis post gonna b as my personal memory

so what happen today?

bangun kul 4 terjaga
tdo
kul 5 bangun balik kelip2 dan x le tdo
tnggu smpai kul 9
lepak2 ngn wani n hajar
exam kul 11.20 dtg awal gle semangat 10.40 da smpai..huhu
palpitations x yah ckp la
miss cibi2 pun ngn puan nausea x abes2 kacau dr pagi

ble cabut undi untuk long case
wah dapat gase obstetric n gynaecology
clerk punya clerk
patient tu ade multiple problem
die ade recurrent misscariage with cervical incompetence, bicornuate uterus and uterine didelphis and, In vitro fertilization with multiple HDU admission
i got prof hashim and dr aida
erm, i dunno
personally rasa case ni mcm susah la naseb bek patient gle co-operative and prof hashim x threatening
hopefully i pass dis station

petang tu osce lagi cuak nak mati
bole dapat bipolar, parkinson, meniscus tear and ovarian tumour
xtau la
short case mmg anything can happen
doa je la banyak2
tawakal skang

hopefully, Allah akan bantu saya dan rakan2 untuk memberi kejayaan kepada kita smua. InsyaAllah



ps: exam is over and misi pun bermula :)

Friday, March 19, 2010

isnin jadi penentu

bila Dia dah pilih saya antara orang2 yg bertuah untuk exam hari isnin
apa lagi yang mampu dikatakan saya
bersyukur, redha
pasti ALLAH lebih tau
48 jam yg ada insyaAllah akan saya gunakan sebaik mungkin

ya Allah
aku mohon kepadaMu
Kau permudahkan la aku pada hari isnin ini
beri la aku case yg aku tahu, pensyarah dan pemeriksa yg baik, pesakit yg cooperative
semoga ujian yg terakhir ini
aka jadi permulaan yg baik untuk aku sebelum memulakan tugas sebagai houseman
insyaAllah


x tau nak cakap ape
macam da ade rasa akan kena ari isnin
tp otak ni degil gak nak denial ari selasa or rabu
tp betul pun
xpela
smua plan malam ni
and esok terpaksa cancel
tkpe
concentrate sket je lagi alia
pengorbanan ni sure akan berbaloi
pada 31 Mac nnt
insyaAllah

a special good luck buat kawan2 yg akan exam clinical ari isnin
and buat rakan2 yg seterusnya
guna masa yg Allah bagi tu
untuk berusaha sehebat2nya
doakan kami smua

Wednesday, March 17, 2010

selagi belum....

selagi belum 31 MAC 2010
kita jangan berhenti berusaha, berharap dan berdoa kepadaNya
DIA kat atas tu tentu ade plan yg baik utk kita2 smua ni
insyaAllah saya yakin
kita smua baik2...walaupun slalu je leka2 lalai2....
tp yakin la...
kalu kita x yakin kat ALLAH
kita nak yakin kat sape lagi kan

so
exam sudah lepas 3 hari
ade bole buat
ade yg salah
ade yg x tau
ade yg ingat tau rupanya salah
tp ape lg yg bole dibuat
doa je dan terus pandang depan
fokus utk hari seterusnya

buat kawan2
jom2 kita usaha lagi
bolos aje dinding itu!
huhu

ps: Ya Allah kau bantula aku dan rakan2 ku. Permudahkan lah kami menjawab ujian ini dengan mudah dan tenang.

Sunday, March 14, 2010

24

encik professional exam ialah hanya sejauh 24 jam daripada sekarang

saya dan rakan2 mmg tak sabar2 nak berjumpa dengan en exam ye
sila berkelakuan baik dan treat kami dgn baik
kami telah menunggu dgn sabar dan dedikasi 5 tahun ni
saya telah gosok 5 baju kurung semata2 utk berjumpa dengan anda encik exams

kawan2 mari kita berusaha berjuang utk exam ni
semoga apa saja persiapan kita selama ini akan membantu kita
minta maaf salah silap
dan all d best utk kita
semoga 31 mac 2010 menjadi hari milik kita smua
insyaAllah



Ya Allah
aku mohon kepada Mu ya Allah
Kau ampunkan lah dosaku dan dosa2 rakan2ku
Kau permudahkan lah aku dan rakan2 menempuhi peperiksaan profesional ini
Kau berikan lah ketenangan kepada kami
Kau bukakan lah minda kami agar kami dapat menjawab smua soalan2 yg diberikan dengan betul Ya Allah
sesungguhnya Ya Allah Kau yang Maha Berkuasa
hanya kepadaMu kami semua berserah.


PS: Dr Fairuz Alia Rafiai. A104131. Tahniah. Visualize2. and that will happen on 31 mac 2010. insyaAllah

Friday, March 12, 2010

somewhere over the rainbow~

"Somewhere Over the Rainbow"

music by Harold Arlen and lyrics by E.Y. Harburg

Somewhere over the rainbow
Way up high,
There's a land that I heard of
Once in a lullaby.

Somewhere over the rainbow
Skies are blue,
And the dreams that you dare to dream
Really do come true.

Someday I'll wish upon a star
And wake up where the clouds are far
Behind me.
Where troubles melt like lemon drops
Away above the chimney tops
That's where you'll find me.

Somewhere over the rainbow
Bluebirds fly.
Birds fly over the rainbow.
Why then, oh why can't I?

If happy little bluebirds fly
Beyond the rainbow
Why, oh why can't I?


ps: my study groupmates Dr Zatil, Dr Hazwani, Dr Hajar dan Dr Fairuz Alia. mari berusaha! kawan2 yg lain...sket je lagi....


Wednesday, March 10, 2010

drama air mata

video

arini ialah birthday hasni
it has been a stressful week for us final yr medical student
despite our super bzzzzznesss
we managed to had a surprise small birthday celebration for hasni
she burst into tears kerana terharu
happy birthday girl!!!
semoga kita smua dapat jadi doktor yg berjaya dunia akhirat~

Sunday, March 7, 2010

7 hari

7 hari



dan ilmu ini akan diuji
perjuangan selama 5 tahun
usaha, doa, tawakal

kawan2 saya minta maaf segala salah silap
keterlanjuran
bahasa atau perbuatan
kalu ada saya berhutang bole tuntut
semua ilmu2 makan minum
minta halalkan
doakan kejayaan bersama

dan masa itu terus bergerak
x sesaat pun menunggu kita


Ya Allah,
aku hambaMu yang lemah
kau permudahkan aku dan rakan2 menempuhi ujian duniaMu ini Ya Allah
semoga kami semua akan mendapat kejayaan dan keredhaan dariMu Ya Allah

Wednesday, March 3, 2010

p.m.s

sakit pinggang
sakit belakang
sakit2
sakit perut
moody

pms kah aku
adoi
nak2 exam ni kalu nak period x yah ade pms xle ke?


ps: wewittt lagi 10 hari.....x saba nye nak exam!!!(pergh ayat saiko cam konfiden gle da ready)

Saturday, February 27, 2010

solat hajat




alhamdulillah majlis solat hajat utk final yr ukm selesai
terima kasih kepada ibu bapa. pensyarah2 dan para jemaah yg mendoakan kami
usaha sudah, berdoa sudah seterusnya bertawakal kepada Allah
mudah2an kami2 jadi dr yg bertaqwa. insyaAllah

Friday, February 26, 2010

balik

saya nak balik rumah malam ni
bestnya dpt tdo kat bilik sndiri kat rumah
leh tdo atas katil besar leh golek2
pasang aircond
panas weh skang

wow
minggu ke-2 ampir smpai ke penghujung
bermakna only another 2 weeks left

and saya blk rumah lagi??
huhu..aish mmg PBSM btul(persatuan balik rumah setiap minggu)
x le tahan la...
rindu rumah
kat rumah rasa tenang
kurang stress
and kurang baca buku
huhu
xpe2
balik amek restu
cewah2

esok malam ade solat hajat ramai2 dgn ibu bapa
terasa mcm kat skolah2 dulu
insyaAllah mama papa dtg skali
moga kami smua dapat keberkatan bersama
mak ayah smua doa sama2
korg pun tlg doakan k


ps: harini maulidur rasul. mari sama2 kita hadiahkan selawat ke atas Rasullullah.

Wednesday, February 24, 2010

nak ikut


:: tembikai sebelum bertolak? ::

:: hajar si gigam dan lala si 2 kali lima ::

kawan saya nawal si b2b
nak p bandung esok
waaaaaa bestnya
nawal nak ikut

die akan tnggal kat hotel progo
terima kasih kepada saya yg memperkenalkan
hope die suka
mmg x berbintang2 hotel tu
asal murah sudey
tp dekat dengan factory outlet

:: kami dihadapan hotel progo:::: bilik super besar dan selesa lg murah ::

wah bestnya
kalu dapat bercuti lagi
best gila masa pei last yr
bayangkan la flight tiket hanya rm70 return ngn air asia
and bayaran hotel cuma rm20 semalam selepas d share sebanyak 7 org
mmg heaven
duit juta2 rupiah
rasa mcam org kaya

:: rumah stroberi ni sgt best..sejuk nyaman ::


tapi masalah paling besar
duit nya ibu2 dan bapak2
ada sape ade kelebihan duit x tau nak buat apa?
sila la menderma kepada saya
saya rela je terima dgn hati terbuka!

:: duit..di mana kau duit?? ::

sudah berhenti berangan
sila kembali bergembira dgn buku2 anda itu



ps: si hajar sibuk ajak p tgk my name is khan. patut ke x patut eh?

Tuesday, February 23, 2010

job interview with SPA

habes pun interview ngn SPA neh
bagus gak jadi org hari 1st and awal2
x yah pening2 kena tnggu lama n risau2
da settle da lega
pada korg2 yg belum interview prepare je la
sket2 je
yg penting nak tgk cara kita jawab

so just nak tules ttg apa yg terjadi td
nnt ble anak2 tnya ble nak p interview bole i refer je kat sini

so i pnya giliran no 3
ble smpai no ketuk pintu bagi salam
and melemparkan senyuman paling manis
bagi resume and file sijil
dijemput duduk

i kena interview dgn dua2 doktor
so Datuk Dr Haji Ramlee mula tnya dulu
so apa maksud nama u ni FAIRUZ ALIA BT RAFIAI?
"permata yg tinggi. precious tu nama saya"
nama ayah saya mmg susah n pelik sket slalu tersilap dr skolah lagi
then tanya pasal adik beradik, sekolah kat mana
tnggal kat shah alam
" so bole cerita pasal I-city?"
oh man saya mmg x tau... "honestly i`ve never been there but i`ve browse thru some blogs my fren mentioned about it....bla2...." (fine agak malu sbb org shah alam x tahu...tapi maintain bg senyuman manis la kan)

:: i-city ade banyak lampu2 yang cantik2 ::

then dr tu flip thru my sijil2
"so u involve as exco pof public health in AMSA, so what is the role of health education in dengue"...so pot2pet2...

then die bg scenario,
"if i come to u having cough and shortness of breath, what history do u want to ask from me"
bla22...potpet2...i want to ask about smoking...
"so can u tell us about kempen tak nak merokok"...bla2...what is the disease associated with smoking?"
"so let say the diagnosis is tuberculosis, how are u going to manage this patient?"potpet2....
i will notify the incidence of tuberculosis

"so boleh beritahu khidmat yang ditawarkan di pejabat kesihatan daerah tanjung karang?" (after he ask me where i did my JKM posting?)
merepek potpet2 lagi naseb bek maseh ingat
huhu

"can u tell me about 1Malaysia? "....potpet2....bla2....

"so b4 we end, anything u want to ask us?"

ok thank you. good luck to u. by the way i see that u involve in martial art taekwondo, i think i should ask more about that i supposed..huhu..ok u may go now..

so saya pun mengatakan thank you and have a good day smbl memberikan senyuman paling manis sekali lagi.

well personaly, i think i did okay. tp bukan distinction la. i am happy.
yg penting lemparkan senyuman plg manis
tak yah risau sgt
try bg opinion kita appropriately
well mcm fana ckp mybe sbb kte interview ni mmg cnfrm dpt keje
so mybe org x bape nak prepare sgt
but for me, at least i want to feel good during the interview and after the interview
so skarang tnggal concentrate utk professional exam..dan mari menvisualize yg bagus2 ye rakan2!

Monday, February 22, 2010

dalam hati siapa yang tahu?

wow
sudah officialy masuk minggu ke 2 stdy week
officially jantung saya berdegup maken laju
palpitations weh
nmpk cool je kat luar
dalam hati siapa yg tahu?

mcm2 kerisauan
tp sebagai makhlukNya
saya bole berusaha, berdoa seterusnya bertawakal
sesungguhnya Allah tu Maha Berkuasa
benda yg impossible pun bole jadi possible

dulu rasa macam impossible je utk amek medic
mcm x terbayang pun ade
skarang saya berada d bulan terakhir sebelum knowledge saya diuji
diuji pun oleh makhlukNya juga
examiner2 saya dulu pun pernah lalui apa yg bakal saya dan kawan2 akan lalui
cuma kelebihan mereka lahir lebey awal
so x yah la risau sgt mereka tu lebey knowledgeable dr kita

so kita kena yakin
saya skarang mengvisualize hari dapat results saya dan rakan2 tersenyum riang
insyaAllah


ps: saya juga mengvisualize misi saya selepas confirm saya lulus exam dan bergelar Dr Fairuz Alia. =)

Saturday, February 20, 2010



3 ways 2 b happy~~

  1. speak kindly
  2. care deeply
  3. love generousl
the 3 devil
  1. complain
  2. blame
  3. take shame

Think good thoughts
Speak kind words
Take good actions


Do not judgemental


This are some advices i got from Prof Dr Muhaya motivation talk last 2 days. thank u prof.


ps: I know why I am good. I wanna pass my exam with flying colours together with my friends and get married!(menyupport visualization atil) yeah2...mari berusaha Dr Fairuz Alia~

Thursday, February 18, 2010

fate

i noe

it`s worth waiting

for d right time

and

d right person





ps: sgt happy tgk mereka2 smalam. sy harap ble masa itu smpai sy akan bole tersenyum dan gembira dgn lebey lagi.

Monday, February 15, 2010

glamour

semalam
saya, zatil,wani dan hajar masuk berita
wewitt
masuk berita perdana tv nasional rtm 1 lagi

alkisahnya
besela..kata exam mode,..tnpa mengira hari ahad mahupun raya cina
kami budak2 comel dan 'rajin' ke wad surgery
patutnya ade teaching
tp ntah cmne
houseman mntak tlg buat ward work
so tolong la
amek blood c&S, insert branula...bla2...

tgh2 rajen tetiba ade segerombolan paparazi sebok bwk2 kamera
duk interview2 dr
ktorg buat bodo je la
tetibe en harun dtg ngn org2 tu
kata nak interview ktorg
huhu
ala2....bekerja di hari cuti
kah2...ini sgt lawak
mula2 die interview wani
kemudian sy pula diinterview
ape yg sy merepek suda x diingati
tp rasanye saya merepek dan berpoyo2 mengatakan pasal pengorbanan

fine
ingatkan berhenti d situ
tetibe malam td kul 830
tehnon call kata alia masuk tv
aha...letak tepon ayob msg kata nmpk kat tv
kat fb, faiz kamal, fazrul and pujai da tules2 komen
wewittt
glemerr siott..

yg klakarnye
ktorg 4 org pun x tgk tv tu
lgpun x gtau org len pun
gle segan kowt
tp sy suka je gak..bukti sket kat nenek sy
sy bukan saja2 x blk kg d hari cuti
sy 'berkorban'....

anyway...
tetibe sy cam rasa sedey plak..
nnt da jd doktor sure da x le nak raya2 sakan g open house puas2 cm tahun2 lepas
erm x pe2...pengorbanan

gudluck people~
all d best
kawan2 yg bercuti..enjoy puas2~

Friday, February 12, 2010

can`t wait!!!

hari ni dgn rasminya saya telah tamat kelas sebagai pelajar perubatan tahun lima pusat perubatan universiti kebangsaan malaysia (PPUKM)

macam x percaya 5 tahun da berakhir

kalu d tanya perasaan saya bercampur baur
gembira sebab akhirnya penantian 5 tahun telah hmpir smpai ke pengakhirannya
sedih sbb lepas ni mngkn akan x jmpa da dgn rakan2..sadly ade rakan2 yg x smpat sy nak kenal dgn lebey rapat within my 5 yrs ni
takut menjelang exam ni
x sabar nak jadi Dr Fairuz Alia (insyaAllah)

walau apa pun perasaan saya
dalam masa 30 hari mencari jodoh...oppsss
silap...
dalam 30 hari menjelang professional exam
saya adalah akan cuba berusaha
ye..mgkn ade byk yg da saya bazirkan dalam 5 tahun lepas
tp dlm 30 hari ni..saya akan berusaha
saya ingin membuat examiner d professional exam nnt
keluar dr examination room
dgn perasaan bangga melahirkan seorang lagi doktor graduan UKM
insyaAllah
berkat doa smua dan usaha
i want to impress my lecturers in during the exam!

Tuesday, February 9, 2010

berhenti!

i wish i could stop d time...


or
at least make it slower
so i have enough time to read all my thick books,notes, past year questions and sharpened my clinical skills
but that is human
never had enough
never want to appreciate what we have instead asking for more or what we dont have

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

went to tadika perpaduan in jalan kuchai lama today
had fun wif d kids
they are so young, fun, loveable at d same time can give u a big headache
they will do what they like
they will smile, scream, jump, hug, cry, get into fight

had fun doin d exercise aka d dancing activity lead by syai
had hand washing n brush teeth lead by aini and joe ann
road safety lead by wei wen
and stranger awareness lead by sinchee

i do not know how d teacher manage to handle all the kids
hampir2 kak lala mau menjadi incredible hulk melayan budak2 ni
huhu..seb bek kena membawa imej sopan santun dan berkaliber..huhu
tp seronok la melompat2 dan bertepuk2 tangan dgn kanak tu
hope they gained something from our fun & educational session wif them



:: muka2 x rela bergambar..haha ::
:: sesi belajar menggosok gigi ::

:: mari belajar melintas jalan raya::

:: ini adalah akibat semasa kanak2 tiada peluang maen dgn puppet::

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

kadang2 mmg rasa penat, monotonous, dull
tp awk kena lawan perasaan tu alia
xde sape leh tlg diri awak tau kalu awk x mau berusaha
tetap kan hati kuatkan semangat
sket je lagi
common2


ps: tarik nafas hembus.,...tarik nafas hembus....tarik nafas panjang2...tahan....hembus perlahan2...ok da byk oxygen...sila smbung apa2 yg tertangguh~

kopi susu kurang manis tambah gula~

kopi susu kurang manis tambah gula
badan lesu membuat hati merana~
(ini lagu masa zaman kanak2...tp x brape ingat lirik)

ni smua akibat pengambilan caffein secara berlebihan
3 teguk nescafe dr cawan i`m a princess hajar
dan berteguk2 old town white coffee buatan cik atil
dan skarang sy maseh terkebil2 sbb x bole tdo

nmpknya cik hajar mengalami masalah yg sama
br melawat blog die
ntah ape or sape yg dikangenkan
pastinya bukan aku sbb br je jmpa die td
tp x le bla die kata x mandi sbb rasa wangi??
apekah??

ok ini sesi merepek
saya bukan suka sgt minum nescafe dan sedara maranya
saya x brape percaya pun perlu minum nescafe utk kekal segar utk stdy
sbbnye kalu da ngantuk minum kopi tahap gaban punya pekat pun sure leh tertdo
tp kan sbb nak exam d waktu2 kecederaan mngkn adalah akan diperlukan
saya x suka masak air panas mcm mana ni..kena la menumpang kasih pada zatil dan hajar nmpknya
tp sy x suka sgt minum nescafe ke kopi sbb ni la...ble malam da x le tdo...da rasa restless
selain tu kencing juga nnt akan bau x best
dan akan menginduce kesakitan perut
x tau cmne org yg leh minum nescafe ari2 berkali2

sudah berhenti merepek
esk pagi ade visit ke tadika
mau mengajar budak2 tu cara memberus gigi dan mencuci tangan dgn betul
smbl mengagih2kan buah2 oren yg dibeli dr tesco utk kanak2 esk
paksa dorg makan buah
kalu x pulang blk..haha

tgk countdown org lain..
35 days to final professional exam
saya suka,., ade perasaan nak blaja sngguh2..semoga smngt ni terus berkobar2...


ps: saya suka la guna ganti nama diri ''org'' cam comel...serius...td petang sudah tersangkut tgk cerita na-o-me and si adi putra telah mnggunakan kata ganti diri "org" adoi melt...

Saturday, February 6, 2010

sorry, saya harap....

saya da rasa kehangatan nak pro
maken hebat terasa
sana sini nampak org study dgn gigih
smua pegi wad x kira masa
sabtu ahad
pagi petang malam

gigih2
gigih2 smua org

saya pun berusaha jugak

tapi saya serba salah...
banyak betuk ajakan, invitation, walimatul urus,
ajakan kawan2...sedara mara, rakan2 lama, rakan2 pkn

sorry x dpt pegi jemputan fara fauzana utk ke majlis bersama peminatnya+bday party nye arini
sorry x dpt pegi nikah mak utih next week
sorry x dpt penuhi jemputan wedding syikin d pd esok
sorry x dpt join reunion kawan2 mrsm
sorry x dpt teman mkck dan cousin saya p men kat times square
sorry x dpt teman kawan baik saya p shopping
sorry x dpt lepak ngn membe pkn
sorry x dpt nak tgk movie date ngn ajim
sorry x dpt nak borak lelama ngn kawan
sorry x dpt nak teman marsya swimming
sorry x dpt spend masa banyak ngn mama papa
sorry x dpt nak gosip2 ngn mama
sorry x dpt nak melayan emosi2 kawan2
sorry x dpt teruskan stdy grup lama
sorry x dpt puaskan hati smua org

saya harap despite saya mengecewakan ramai org
saya harap saya tdk akan mengecewakan mereka smua dgn berusaha gigih dan pass exam ni
saya harap kawan2 saya akan ok
saya harap saya akan dpt ganti balik apa yg saya buat ni masa cuti 2 bulan lepas exam
saya harap smua usaha saya dan rakan2 lain akan berbaloi
saya harap saya akan dipermudahkan nanti

kawan2 doakan saya
uncle2 dan aunty2 doakan alia
mama papa doakan alia
adik2 doakan kaklong

petang ni kena blk umah gak jap
memenuhi tuntutan keluarga
saja je meluahkan ni
x mau simpan2....

good luck fairuz alia.....dan rakan2 seperjuangan~

harap2 saya bertahan~

Monday, February 1, 2010

hot-doctor-to-be~

rentetan daripada keinsafan dan kesedaran menjelang exam pro seperti yang digambarkan di dalam entry d bawah
kami...atil - wani - lala
telah melawat2 smbl bergossip2 berbusy2 body dgn patient2 d wad (gile tipu patient2 padahal clerk satu patient je)


itu dia cik atil yg sedaya upaya meninggikan dirinya utk menulis d white board yan tidak la sebegitu tinggi
kui2

kemudian...spt biasa...saat2 luar biasa seperti pergi ke wad di hari cuti seluruh wilayah
perlu dirakamkan
sehingga patient yg hendak ke toilet menggeleng2kan kepala melihat aksi2 kami...

akhirnya...tekak yg kehausan perlu dibasahi dgn ice blended latte makyong
hanya rm3.50
berbaloi2...
sila perhatikan buku clinical medicine itu hanya sebagai prop nak tnjuk budak skema
haha



::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

on a different occasion
kami da hypercreato minus cik alino n krel
telah menyumbangkan suara d KOTAK MERAH
uhuk2....
lepas gian..ngeh2
sempena mencelebrate bday cik daia kte lg la kan...
sebenarnye guna coupon bday gift die tu je
huhu



dan lihat la kegilaan atol
naek gila melalak2
abes la atol
kali kedua karok maken hebat



ps: hari cuti wilayah sudah mau berakhir....ish2...so maksudnye exam pro sudah semakin hampir lg sehari~

februari

adoi arini sudah satu februari d tahun 2010
and that means i have like almost 1 month je left before my final professional exam
whoa...da start palpitations, butterfly
pegang buku ni x kena
pegang buku tu x kena
men fb pun ade rasa x kena
so what should i do now?

duh~!
lagi mau tnya
study la...
stop procastinating

kalu ade rezeki and di izinkan MAHA ESA
this would be my last study week as a medical student
so i should do d best of my self and cherish every moment gaining knowledge
together wif my study partner

tapi bese la
ble da stress2 ni
mmg senang je emosi2 nak get affected

Ya Allah, aku mohon kepada Mu
kau beri kan la aku dan rakan2 ku kekuatan
untuk menempuhi ujian ni Ya Allah
kau jauhkan la hati2 kami dari sebarang gangguan emosi dan perkara2 yg x menggembirakan
sesungguhnya segala perasaan sedih, gembira adalah daripada Mu Ya Allah
dan kami ini hamba Mu yang lemah
terangkan la hati kami
permudahkan kami untuk menerima ilmu Mu Ya Allah


ps: You will get through this...you`ve been through this hundreds times b4..i noe u can do this. i noe u will!

Friday, January 29, 2010

bread butter pudding~

daia turns 24 on 29 januay
happy birthday babe!

:: d bday girl wif d 2 same bday card ::

me, daia n alino went to hale`s kitchen for makan2
yang lawaknye...
ble masing2 kuarkan kad birthday
jeng2
tersama plak ngn kad alino bg
huhu

:: dgn cik bday girl ::

kat bwah ni la cik alino bersama dgn saya dan kad kami yg sama
dulu masa 1st tyme kat pasum
we have d same towel coincidentally
huhu...taste sama...


:: wif cik alino ::

tapi arap2...taste lelaki kami x sama la
kang haru plak kalu tersuka laki yg sama
unless daia kata kalu we all jmpa twins
tp takat ni x bape nak sama
she likes fair,curly,and specky
saya suka not fair, straight and not specky
kui2...

:: bread butter pudding yg diimpikan ::

paling masyuk ble dpat makan ini bread butter pudding
mmg x toleh kiri kanan dah
nyum2...senyum smpai telinga sbb bahagia

pas sesi bergoss2 n update2...
masa utk pulang tp maseh awal
jadi apa yg kita lakukan???
SHOPPING!!!!
:: ketat sana sini ::

:: without belt ::

:: with belt ::

:: purple..hehehe::
hahahaa,....banyak ko pnya shopping??
berangan lebey
cuci mata sudey
hahaha
try2 je banyak2 amek gmbr pastu kuar
sian SA kat nichii tu
huhu
perasaan mentry2 baju brangan2 sgt best
kalu ade membe2 lg best


hari diakhiri dgn upacara ke mcd
bersama cik hajar dan si paru2...
sgt fun!
sila lakukan lebeh banyak aktvt sbgini ye
menjelang pro-exam yg diujung corner


ps: u r not that into him,...it just that he`s there~