CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, June 9, 2008

of making it private - extended version~

MUQADDIMAH
Terkadang bila melayari weblog-weblog rakan, menjelajah ke dalam dunia maya bagi manusia yang memayakan diri mereka, saya merasa hairan melihat sesetengah weblog muslimah, yang bertudung, yang menutup aurat, tidak segan silu pula untuk memaparkan gambar masing-masing. Tiadalah terlalu salah untuk memaparkan gambar anda, ya muslimah sekalian, namun, sayangnya, anda terlupa bahawa gambar yang anda posting itu adalah gambar sebesar skrin 17 inci! Setiap butir jerawat dan bulu halus di muka anda terpampang rapi!

MUSLIMAH & GAMBAR : ADA APA DENGANNYA?Tidaklah tujuan saya mengaibkan kalian. Saya adalah rakan kamu. Sahabat kamu. Yang enggan melihat wajah-wajah anda itu, dipaparkan sewenang-wenangnya kepada orang. Biarpun wajah bukan aurat mengikut sesetengah mazhab, namun tatkala fitnah mengundang, tidakkah ia melayakkan ianya ditutup dari pandangan umum?Muslimahku,Dunia internet semakin berkembang maju. Satu hari, satu weblog, mungkin berjuta-juta orang yang melihatnya setiap hari. Di kalangan mereka ada yang bagus, yang menundukkan pandangan selaras firman Allah dalam Surah An-Nur “Katakanlah (Wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki Yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; Sesungguhnya Allah amat mendalam pengetahuannya tentang apa Yang mereka kerjakan.” Namun, kita harus akui, bahawa di kalangan jutaan orang itu, ada yang hatinya sakit, ada yang jiwanya perit menanggung kesakitan akibat terlihat wajah-wajah kamu biarpun kamu bertudung litup.Muslimahku,Kalau kita lihat dunia gambar bukan main maju lagi. Dahulu, cuma setakat kamera yang perlu dicuci gambarnya. Kini, telefon juga menjadi kamera. Kamera pula lebih dahsyat, lebih instant, sesegera mee segera yang sama kerosakan yang dibawanya, penyakit hati.Alangkah malangnya, kalau wajah-wajah anda yang terpamer itu, mengundang gejolak rasa di jiwa insan bernama lelaki, yang beriman akan beristighfar dan memujuk hati, manakala yang sakit jiwanya, akan mula mengganggu anda. Mula memburu anda dengan SMS, telefon, hatta mungkin mendekati anda, dengan tujuan memiliki anda….Hanya kerana satu kesilapan yang mungkin anda tidak terniat, wajah anda terpampang besar di internet!Gambar adalah bayangan realiti. Namun mungkin juga ia fantasi. Kadangkala tertipu juga lelaki pada fantasi Photoshop, Fireworks dan seribu satu pengedit gambar lagi. Kalau itu memang tujuan anda, anda tanggung sendirilah. Tapi kalau niat anda cuma berkongsi, dengan tanpa sedar mengajak fitnah bertandang, maka amaran saya, hati-hatilah!PENYELESAIANNYA….Andalah sahaja yang mampu menyelesaikannya. Bukan orang lain. Diri anda, andalah yang harus menjaganya. Apa tujuan anda bertudung dan menutup aurat? Bukankah kehendak syariat dan ingin menutup pandangan orang kepadamu? Maka, soalan saya, menundukkan pandangan bukan kehendak syariatkah? Memaparkan wajah anda besar-besar menutup pandangan orang terhadap andakah?Kerana weblog-weblog dan web foto itu milik anda, seharusnyalah anda kecilkan wajah-wajah anda dengan mengecilkan saiz gambar itu. Banyak cara boleh dilakukan menggunakan perisian pengedit gambar. Belajarlah daripada yang tahu. Hindarkanlah aksi-aksi dan posing-posing yang hanya akan menambahkan lagi kerosakan jiwa masyarakat. Sekiranya niat anda hanya ingin berkongsi dengan rakan muslimah anda, lakukanlah secara tertutup. Elakkan posting yang boleh dilihat oleh segala macam jenis orang. Kalau lebih mudah, anda kirim saja emel bergambar pada rakan muslimah anda itu.Ingat, wajah anda, anugerah Allah. Anugerah Allah itu hanya layak dilihat berkali-kali oleh yang layak sahaja.Wallahu A’lam..

Dipetik daripada :http://www.iluvislam.com/


atceli, da pernah baca artikel ni lama dulu dah...tp br2 ni dihangatkan balik dlm bulletin board fs...oleh a few sahabat kan...
sebagai seorg islam...saya terpanggil le jua nak ambil tndakan kan...
kalu sape yg prasan...fs saya da dibuang most of da pics...
sbnarnye sy mmg suka sgt mengambil gmbr n share ngn kawan2 sy...after all itu tujuan fs kan?
memule nak wat bodo je kan...tp cm x sedap ati...
atceli, kalu nak tau...one of d reason sy memprivate kan blog ni pun sbb artikel tu la kan...
sbb sy mmg suka share gmbr2 ngn kawan2...
so u ols my selected readers...sy harap...dpt la jaga maruah saya...
kalu ade gmbr2 yg merepek sy letakkan dlm ni..hanya sekadar suka2 saje...
n if any of u rasa i cross d line...do let me noe k...
sy tau saya x sempurna...dan sy tak mencari kesempurnaan...tp saya tau ade usaha tu insyaAllah....
and in fact i will b making my fs photo as private as well...tp maybe a bit later...


take home msg: saya budak baru belajar....kalu salah tolong tunjukkan~

13 comments:

alinur ayuni said...

owh yeke...i didnt know that...hmmm,kite pun kna slow2 la kn kalu nk brubah neh..becoz we tend to follow the "trend" which sumtimes it is wrong..so now i know why ko buang all ur pics..hehe

alialalala said...

ye benar donk...dan berada d ukm neh...wpun aku seorg yg x kesah...tp aku x suka idup dlm masyarakat memandang serong aku...kalu dikatakan ape yg aku lakukan ini adalah 'hipokrit' mgkn benar...but that cost me 2 survive in my so-called stdnt life...

n sbb tu la aku wujudkan blog ni sbnarnye...so dat i can control only people dear to me and can accept me as who i am can only b my reader....ok???

mYshah said...

hm.... go go lala~ we support u from da back~ i hope we do :) go for it~ XD

alialalala said...

thanx shah~

Ib said...

that the way lala.kite buat perubahan skit demi sikit tapi yg penting istiqamah ako sym jer lama bace posting kau ni.ako pun buat org yg sgt sgt islamik.tapi we all relize that deep in our heart n sg if we ignore that little voice.kita sama saling mengingat k!!

*ako saja letak hdith tu kat bwh chatbox ko dgn harapn krg pun dpt ilmu.insyaAllah..*

Vanilla Latte said...

erkkkkk.

MiLuViA said...

hurm..
kite pun ade teraswa nk buat sesuatu tp tk tau yg mn:

1. close account fs
2. continue with fs but private ol the albums
3. continue with fs, do not private, but buang sumer org yg tk berkenalan dr list of frends esp kaum adam.
4. private kn blog (tp cm tknk, susah)

whaddya think?

kite pun rs sesuatu yg tdak selesa~

FaNa said...

bley tak letak kat cni no comment.. bg aku,lelaki bergelodak jiwa salahkan perempuan..lelaki buat salah,pempuan jugak puncanya..hello!!! korg lelaki ni asik bergelodak jiwa je ke?? ongatla tuhan byk2..bukan gmbr yg haru disalahkan tapi nipisnya iman kita tu yg kena diselidiki..

aku bukan sokong org yg pki tudung tapi sbnrnya hny utk ke kelas atau utk belajar tapi bg aku salahnya lelaki kerana hanya pandai menyalahkan perempuan..

pasni,kalo lelaki tergelodak jiwanya,aku rasa byk lg bnda yg dia nk ckp pasal pempuan..

iRma IzZaTi said...

hurm, lala....u make me think... yup, i know, susah nak berubah btul2 nih.... bnde xkan jadi kalau kt x istiqamah (bak kate ib)... so, aper2pun ak sntiase sokong ko... ak pun dalam sedar x sedar bnyak jugak ak wat perubahan kat diri ak nih.... mase tu mmg lame, tp hasil dier memuaskan.... u know what i mean kan....

hurm, 2 hajar... aper pun yg awk pilih kite sokong.... even kt bg pndapat kat cini pun, at the end of the day, decision is still in ur hand kan... kt bley jer idup xder FS...ngeh3...

alialalala said...

thanx guys for d comment bout dis entry...it really feels gud 2 get some feed back from u guys...am still waiting for d others 2 drop in their thoughts~

btw,yes ib...istiqamah tu yg plg susah nak maintain...but d effort dat counts kan...even sket rite??
thanx for d hadith..tp td aku cm x le baca pun...maybe x appear lagi...

cik vanilla...biasa la itu...sy skrg berada d environment ukm sy...bukan comfort zone sy d shah alam...hehe...

cik miluvia, i think, u dun have 2 close ur fs account, its a gud means to keep in touch wit ur fren...esk2 nak jemput kwn2 lama dtg wedding awk kan senang...anta kad elektronik je thru fs...hehhe...but private all ur album shud b a gud way...no 3 pun cam gud way...i mean juz keep ur fren je...yg ke 4 tu...it depends on u, depends on d purpose u write ur blog...as for me, kte mmg nak buat ni as a medium for me updating my frens...so it is much easier for me to do such decision...

fana, u have a point there, its true...benda ni kena dtg from both, d guys and d girls...cam kalu d girls x tayang...d guys x pandang...tp kalu d guys pandang n control diri..shud b ok...but nafsu ni...mmg susah nak control syg oi...

thanx irm, i noe u have changed a lot too...bnda2 perubahan ni biasanye...kte mmg akan lakukan...plg2 biasanye ade niat tu...tp berapa lama perubahan tu bertahan...tu yg susah sket kan...after all...hopefully kte akan sama2 le slaing ingat mengingatkan~

XD said...

go lala,aku support kau,yeah!moga Allah meletakkan kau (& aku + d others) di atas siratul mustakim,amin~
neway,it'll took coop from both guys & girls to do it,to all d guys(& to myself);respect la wei,dats one of the trait in Islam isn't it?
to d girls;gud luck all!ganbatte!

lilious_superb said...

hunn, is d way u bring up urself dats more important..btw u r doen it for fun not utk menunujuk nunjuk to ppl.so whocares...kekdang ni diorang yg bajet alim nak mampus nih la pulak yg lebih lebih...me plak yg terlebih emo nih huhuhu..
just to noe wer our limits dats all..
miss ya babe!!!

alialalala said...

xd- tq for d support..

cik lilious - i noe it 2 hunny...but sumhow...d pressure...aisy...nvm...hope i can get it through...still i hv dis blog...2 share my life with u guys d invited people whom i trust