CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, January 22, 2009

berusaha

fairuz alia anak en rafiai
sila berusaha dgn lebih serius ye
jangan nak leka2 rasa cuti mcm lama sgt
nak cuti kan?
nak cuti 2 bulan kan?
da 2 tahun x dpt cuti sebab kena reseat paper
masa 2nd yr kena reseat neuro paper da janji x mau reseat lagi...
tp nak buat mcm mana diuji bila kena reseat surgery pulak 3rd yr aritu...
ingat lagi x rasa sakit, rasa penat kena stdy bila org lain cuti
ingat lagi x tangisan doa meminta2 kat Yang Maha Berkuasa hari diumumkan result reseat tu...
ingat lagi x muka kekecewaan mama papa yg cuba mereka sembunyikan dulu...


banyak bnda nak kena buat spanjang cuti 2 bulan ni
nak kena buat elektif, ssm, nak bercuti2
nak g blaja masak...opps..
nak ajar fada math
nak teman mama kat umah
nak dgr nasihat2 papa
nak g enjoy2 tgk movie
nak g karaoke
nak g cari calon suami...opsss...
nak g beramah mesra ngn kwn2 yg da lost contact
nak memantapkan diri ngn ilmu2 lain
nak membakar lemak dgn gigih


nak cutiiiiiiiiiiii
nak cutiiiiii kan?
abes tu nape malas sgt nak blaja ni
xde sape yg bole tlg awk melainkan diri awk sndiri
ingat susah papa mama
ingat harapan papa mama
ingat kepercayaan papa mama
ingat doa restu papa mama
ingat doa restu tokcik,tokcu,chu n,uncle p, uncle sala,uncle eju, segala tok nenek, sedara mara yg lain....
yang paling penting kena usaha sungguh2 dulu
kemudian biar DIA yang tentukan
tp kalu x cukup berusaha
mcm mana nak mintak kat DIA kan
sure malu sndiri


kawan2 saya nak exam
saya mintak maaf
salah silap
terkasar bahasa
terguris rasa
tercalar perasaan
tergosip
terkata
terbuat
tersentap
tersedey
terkecewa
dan bermacam2 TER yg lain
saya minta maaf seikhlas hati
doakan kejayaan kte bersama
saya btul2 perlukan cuti 2 bulan ni
untuk diri saya, untuk org lain, untk papa mama, dan utk manfaat bersama
moga saya dipermudahkan untuk mendapat keberkatan ilmu ni
semoga niat saya belajar ini juga utkMu Ya Allah


saya takut
saya risau
saya cuak
saya resah
saya x tau
saya panic
saya lemah
saya x pandai

tapi saya nak usaha supaya...

SAYA BERANI
SAYA LEGA
SAYA GEMBIRA
SAYA BAHAGIA
SAYA YAKIN
SAYA PANDAI
SAYA TENANG
SAYA DIPERMUDAHKAN

perjalanan saya nak menjadi insyaAllah seorang doktor ni da sampai 4 tahun rupa2nya
jauh jugak perjalanan saya
kalu saya singkap kembali
x teringat smuanye
tp kalu tgk gmbr2 yg ribu2 tu...mmg mcm2 da jadi
ade yg sy simpan dan x kan lupa
ade yg sy buang dan x mau ingat
ade yg sy ingat tapi buat2 x ingat
ade yg sy tak ingat tapi sy x mau lupa
masih jauh lagi perjalanan ini...
saya da pernah rasa KECEWA dlm proses mengorganize dinner batch
saya da pernah rasa GEMBIRA bila dinner yg diorganize berjalan dgn baik dan lancar dgn sikit cacat cela
saya da pernah rasa erti keGEMILANGan
saya da pernah rasa erti keGAGALan
saya pernah mengecapi nikmatnye LULUS daripada kegagalan tu
mungkin final exam paediatric n orthopedics ni salah satu lagi ujian kecil utk saya
saya tau ujian ni x sebesar rakyat2 kat Palestin
saya tau sy perlu bersyukur d gn nikmat segala yg diberikanNya
tapi sy tetap manusia yg lemah
masih bergantung pada rakan2 utk membantu dlm stdy
masih bergantung pada keberkatan ilmu yg diberi lecturer dan doktor2
masih bergantung pada kesihatan diri, dan nikmat pancaindera yg lain KurnianNya
masih bergantung pada ketentuanNya

terima kasih kawan2...
yang da teman saya mengharungi usia saya yg 22 tahun ni
ade kenangan manis, pahit, masam, masin, payau, kelat yg memvariasikan deria rasa dan perasaan saya
saya teruja, saya redha dgn apa yang telah tertulis utk saya
terima kasih kerna bersama2 saya ye...
saya syg awk smua
ye awk smua
termasuk awk
awk, kamu, kau, anda, mereka, ye anda di sana juga, anda disitu, anda disini....terima kasih x terhingga


saya doakan semoga kebaikan utk smua
especially utk kwn2 medic saya yg nak amek exam nnt
semoga kte smua sama2 lulus ujian kali ni
dan naik tahun 5 bersama2
saya mahu grad dgn batch asal sy
saya dah x mahu kehilangan rakan2 sebatch lagi
saya juga x mahu ditinggalkan oleh rakan2 sebatch
jadi...kte smua jom stdy..


saya tau entry ini poyo...
tp biasala ini entry yg ditulis dr hati
tnpa editing atau baca berulang kali...
terus menaip apa terlintas di dalam hati....
tyme2 cmni...smua bz..jadi x le kacau kawan2...utk bercerita
x le amek masa kawan2 utk ckp bnda2 yg x perlu
sbb tu salah satu sbb sy perlu cuti 2 bbulan
utk catch up balik segala story morry morning glory yg tertinggal

aisy macamnye da merepek panjang...da la guna laptop wani ni
die suda tdo...
sepanjang stdy week ni
terima kasih la kat wani yg bg tumpang bilik
atil gak stdy sama2 ngn ktorg
sorry x dpt nak komen smua entry kwn2...
ade yg x smpat nak baca
insyaALLAH ade kelapangan nnt sy try comment k
terima kasih kepada yg still sudi bg komen kat entry ini
sehingga kita berjumpa lagi
sorry amek masa anda lagi
baik sila pegi stdy
ade misi yg perlu dicapai
ade learning objective dlm guidebook yg perlu dicover
baik sudah
sy mau berenti
selmat malam kwn2
assalammualaikum
saya maafkan kesalahan kwn2 kat sy kalu ade
saya harap kwn2 maafkan salah sy jugak ye
tp kalu x mau maafkan...apa sy bole buat kan?
huhu
ok nite


12 comments:

mYshah said...

aish... KECIWA ketika organize dinner? hurm.... pe la agaknye ek?

xpe2 abaikan yg len.
fokus pada yg 1.
smoga ko berjaya dpt cuti 2 bulan tu ek~ aku mmg da xbley da.

tp xpe la dpt la rase pe yg ko n len2 rase dlu2...

ye kamu, trus brusaha
smoga diberkati-Nya
da diberikan kejayaan oleh-Nya
amin

naim_yaakob said...

sy pun minta maaf juge alia..
those days..tersangat byk menyusahkan awk..
owe u a lot

insyaAllah..
dgn kebaikan hati awk tu
Allah tidak akn biarkan awk alia

dan Dia hanye akan tentukan yang terbaik utk org yang baik mcm awk :)
biarpun ape jua hasilnye nanti..ia tetap yang terbaik utk awk alia :)

maafkan slh silap sy
mari berusaha same2
mengejar cuti 2 bulan itu
bittaufeq wannajah fil imtihan!

fazrul mokhtar said...

nak nangesss aku baca entry ko nih. menusuk kalbuku..

good luck u olls!

alialalala said...

shah - not worth to mention da shah..saje je tulis kat sini...huhu
xpela shah insyaAllah kte sama2 berusaha...ye?

naim - insyaALLAH...mudah2an naim...ye mari3 kte mengejar cuti 2 bulan@

fazrul - nak nages je kan..lom nages lagikan??? huhu..berusaha2...jgn lupa tgk forensik

Nadiah :) said...

lala..

sila berusaha

walau rasa hampa+penat+sedih

selagi ada masa

jangan putus harapan

sila berusaha!!

aja2!!

byk sungguh paeds n ortho neh

haih!

Ib said...

lala,
igt tak mase dulu ko suke bace blog2 kitornag tapi xnak bukak blog..kateneyr ko lebih suke membaca tapi not a gud writer??

uve proved it n this entry nails it...aku yg exam lambat lagi pun dah terasa nk stadi kuat2..ahaai~

GUDLAK lala!!!!

MiLuViA said...

fairuz alia anak encik rafiai.

berusaha bersungguh2 ye.

im sure u can do it.

u can anak didik prof bilkis yang hebat dan garang.

goodluck ok.

nanti cuti kite gi melawat manda kat singapore ye.

kesian die menunggu.

ni lagi satu sebab kena berusaha untuk tk reseat.

lala,
sy kan..
mcm kan..
da merundum performance nya bak kata meklin..

tp kan lala,
sy pun rs nk berusaha.
sy pun nk jadi pandai.
dan hot.
ooopss. tetibe je.

anyway, sebelum smbung merepek dan tulis komen yg tidak diedit.

sy ingin mengucapkan goodluck yang tk terhingga.
dan mintak maaf berbanyak.
dan sy yakin kamu akan berjaya.
kerana sy lihat kamu berusaha.
dan kerana kamu kawan yang baik.

wahhahahahah.

daa..

mmuah.mmuah.

stop.

alialalala said...

nadem - tq...ye kamu juga sila berusaha...ye mmg benar byk sggh ortho n paeds ni...sptnye suda nauseated..tp harus tahan dulu..akan diregurgitate n vomited out smuanye tyme exam nnt..pasti lega by that time...huhu

ib - aish...uhuhu...ib aku ingat statement tu...blush2..malu ok..ni seriously ayat2 dr hati je...tu yg merepek2...but bgs la if entry neh leh buat ko nak stdy...everytime rasa malas je..trus bukak entry n dptkan smngt..chaiyok2 ib

hajar - hei awk...cumel...awk mereply cmmnt kte dgn hampir2 sama entry yg kte tulis...hhuhu..awk nak jadi hot?? bole2 hajar..untung2 leh menang awards next yr nye dinner...and..ye mari berusaha...kte pun amu melawat amanda...btul tu..ok penguat semangat!!

wanirani said...

kamuh!!

teman studyku ini since 3rd year

terima kasih x terhingga kerana membantu saye untuk belajar semasa saye begitu berkecamok dgn hal2 yang mganggu emosi dulu

terima kasih ye sbb tolong saye pass exam medicine n jkm dulu (xleh lupe how hard we studied that time)

skali lagi, kite perlu same2 berdoa untuk berjaye

saye juge mau cuti 2 bulan itu!!! last year x dpt cuti lame tuh pon. ni last time ade cuti lame nih. saye mau pegi bcuti. dan naik 5th year nnt sebagai seorang yg matang n lebih kuat. hehe~

slamat belajar!!

malam nih pukul 9.15 ye~~~

alialalala said...

ye..aku ingat plg horror masa stdy week jkm n medicine tu
mcm nak muntah aku tgk buku
xle bla g boston grill bwk pocket book
gle horror
tp worth
hope we can make it again dis tyme
gud luck dear fren

n aku turun lmbt mlm ni
huhu
jmpa kang

FaNa said...

wow..sume org comment pjg2.. meh dgr comment ak plak ya..

ak pernah fail..ak pernah melalui kegagalan.. dan alhamdulillah ak dpt rasa perasaan itu sbb dgn perasaan itula membuatkan ak semakin kuat utk study..semakin kuat utk melawan segala nikmat duniawi ni..

ak percaya yg ko boleh buat exam ni dgn baik.. berusahala dgn gigih ya Lala.. ak percaya Allah akan permudahkan jika kita benar2 berusaha.. jgn mudah putus asa ya..

nak nasihat lebey2 ak rasa ak pon x tau lg apa nasibku exam ni tp yg penting skali lala..bukan result lulus atau gagal..ada cuti atau tak tuh.. tp sejauh mana ko bley gunakan ilmu ko tu nanti.. bg aku..kalo ak gagal maknanya tuhan nk aku belajar lg supaya satu hari nanti ak x membunuh manusia lain..

so, skrg mari kita belajar ya Lala.. insya Allah kita sume akan jadi doc yg baik satu hari nanti.. aminn

alialalala said...

wahhhh
panjangnye comment2 ko tu
and mendalam sggh kata2 ko tu fana
erm..btul gak...
mgkn ak terlampau nak cuti smpai lupa nak revise niat sbnar
insyaAllah fana
aku harap aku dpt gunakan ilmu aku dgn sbaiknya jjuga
terima kasih fana kerna ingatkan aku
gudluck gf